И новата учебна година ще бъде изпитание заради пандемията от коронавирус.

...
И новата учебна година ще бъде изпитание заради пандемията от коронавирус.
Коментари Харесай

"Направи ми пица" и още свежи идеи за първите училищни дни

И новата образователна година ще бъде изпитание заради пандемията от ковид. Затова оптимизмът и свежите идеи не са никак непотребни. От " Заедно в час " представиха полезни препоръки, които да помогнат на всички в просветителната система да преминат по-уверено и самоуверено през всичко, което следва за възпитаници, учители и родители.

 

Доверието стартира с атмосферата в класната стая

 

" За мен като преподавател е извънредно значимо в първите часове да изградим доверие в класната стая. Ключово е да се опознаем с децата, да споделим какво е належащо за работата ни, какви са упованията и страховете ни, какви цели си слагаме. Важно е също учениците да се усещат спокойни в клас, да не се тормозят да позволяват неточности и да знаят, че грешките са нещото, което ни оказва помощ да ставаме по-добри ", споделя философията си за класната стая Станислава Стефанова, ученик на стратегия “Нов път в преподаването ” и учаща по предмети, свързани с науки (Човек и природа, химия и физика). Тази година тя е класна на 6-и клас, като познава част от учениците, само че има и такива, с които занапред й предстои да се запознае. Според нея доверието с учениците се гради още с атмосферата на пространството, в което ще работят дружно. Затова използва разнообразни постери и табла, които е изработила независимо или са основали дружно с учениците. Във всяко едно от тези табла тя вплита концепциите си за класната стая - учене от грешките, упования, правила и прочие

 

Малко уют

Преподавателят по британски език Сава Ташев акцентира върху две неща в класната стая - гирляндите и библиотеката. Гирляндите стоят целогодишно, тъй като съгласно него " класната стая би трябвало да е уютно и прелестно място ", а библиотеката е в очакване на новите си читатели.

В класната стая на Вероника Тодорова, преподавател по британски език, също има библиотека - в нея тя приготвя материали, които учениците да употребяват за самостоятелна или групова работа, или в случай че приключат по-рано с някоя задача. На най-горния рафт са закачени плановете, по които са работили децата. Още на вратата има мотивиращи послания, а на видно място в класната стая е ситуирано и огледално табло, на което учениците могат да схванат кой е виновен за техните дейности, думи и триумфи.

 

Не може без правила

" Смятам, че е значимо да имаме построена просвета на учене, с цел да може часовете да протичат по проект, по тази причина и постоянно отстранявам време за диалози за правила в класната стая, упования и терзания ", споделя Станислава Стефанова. Спазването и нарушаването на разпоредбите в нейната класна стая се следи и се отбелязва с алена или зелена точка. За да наблюдава напредъка на учениците пък тя употребява онлайн тракер (електронна таблица, в която наблюдава резултатите им през годината). В него тя записва % успеваемост на първия диагностичен тест, а по-късно и резултатите от по-малки проби всеки час. Този тракер е забележим и наличен за учениците, с цел да може всеки да вижда напредъка си, да си постави високи цели и да се стреми към възстановяване на резултатите.

 

Да пораснем също като цветята

Началният учител Радослава Георгиева също слага на видно място над дъската правила за всички в класа. До тях се намира описание на сполучливите възпитаници, към което всички ще се стремят, а до него - табло за триумфите на класа, където се означават извоюваните състезания и надпревари. Радослава ще организира петъчна рефлексия с учениците си, в която децата ще споделят възприятията и страстите си от миналата седмица - за задачата ще им оказва помощ емоциометърът (табло с усмихнато, тъжно, ядосано дребосъче и т.н.). По време на първата за годината рефлексия преподавателката възнамерява всяко дете да сподели своя мощна страна, която да запише на специфичното супер табло. Всяка седмица ще се избират и възпитаници, които ще поемат лидерски роли в класната стая. За изненада на възпитаниците си, Радослава е приготвила семенца в хартиени ранички, които децата да посадят, " с цел да може растенията ни да порастват също като нас през образователната година ".

 

Награда за целия клас

Учителят по немски език Елица Ганева споделя интересен метод за визуализиране на разпоредбите на класната стая - забавни комикси. Тя употребява песъчлив часовник, с цел да следи времето за групова или самостоятелна работа, както и времето за презентации. При съблюдаване на разпоредбите или при постигането на някакъв триумф или обща цел, учениците ѝ получават стикери. При събрани 10 стикера целият клас получава премия.

 

Дървото на положителното

Учениците на Лилия Попова са " миньони ", които имат " миньон аргументи " да вървят на учебно заведение. В нейната класна стая също има табло на достиженията, както и дърво на положителното. Всеки път, когато някой от миньоните направи положително дело, чашката му се цялостни. Рождените дни на учениците пък се означават благодарение на специфичен календар.

 

Игри за опознаване ...

От " Заедно в час " предлагат за първите дни в училище игри за запознаване, които трансформират скучното показване в запаметяващо се преживяване. За целта класната стая се разделя на две - от едната страна се обозначава с " И аз ", а от другата с " Аз не ". Учителят стартира, като посочва нещо, което обича, да вземем за пример " Аз обичам ванилов сладолед ". Учениците, които също харесват това, застават от страната " и аз ", а тези, които не харесват, застават от другата. След това учителят може да предложения всеки възпитаник да излезе и да каже едно нещо, което харесва. Играта може да се приспособява в разнообразни разновидности - да вземем за пример неща, които са правили през лятото, или неща, за които се вълнуват през образователната година.

Друга игра е " Всички които… ", при която децата са седнали на столчета в кръг. Има водещ, който е в средата на кръга и задава изискванията. Този, който не дава отговор на изискването, не се мести. Така се получават по няколко деца на един стол. въпросите, които ще задавате, са въпрос на избор - " Който сутринта е станал рано, да се реалокира един стол вдясно ",  " Който има обеци, да се реалокира един стол вдясно ", " Който обича да чете, да се реалокира два стола вдясно ", " Който има по-голям брат или сестра, да се реалокира един стол вдясно ",  " Който обича математиката да се реалокира един стол вляво ".

 

...и за разведряване

" Направи ми пица " е игра, в която се правят два концентрични кръгa). Външният кръг са готвачите, вътрешният - пиците (после се разменят). Учителят подава командите и стартират движения на готвачите върху гърбовете на пиците - месим тестото (мачкане), разточваме (нагоре - надолу по гърба), намазваме с доматен сос (поглаждане в кръг), нареждаме саламчета (потупване), прибавяме краставички, гъби (пощипване), поръсваме кашкавал и мятаме във фурната.

При играта " Плодова салата " целият клас подрежда столовете си в кръг. Всеки си избира плод и го споделя на глас. В средата първо застава учителя и споделя, че желае да направи плодова салата със следните плодове... и всеки, който чуе своя плод, би трябвало да смени мястото си, а учителя би трябвало да седне на един от столовете. Този, който остане прав, споделя каква салата желае да направи. А когато играчът каже:  " Плодова салата ", всички би трябвало да сменят местата си.

 

Винаги подготвени за онлайн уроци

Въпреки че на всички ни се желае ученето да е повече в класните стаи, действителността евентуално ще е друга. Затова, вместо да спорим, по-добре да се фокусираме върху подготовката за онлайн уроците в точния момент. Станислава Стефанова чака, че и тази година ще се наложи да работи хибридно - едновременно с деца, които участват в учебно заведение, и деца, които учат от у дома. " Определено има доста компликации с отдалеченото образование, само че за мен по-важно е да намерим плюсовете на образованието в онлайн среда и да се фокусираме върху тях. През последните 2 г. работа научих доста нови практики и хрумвания, с които да наемам учениците си при отдалечено образование, по тази причина не ме тормози в случай че се наложи да работим от у дома ", споделя Станислава.

Преподавателката споделя, че към този момент употребява част от практиките и в присъствена форма на образование. Част от инструментите, които употребява в своята вирутуална класна стая, с цел да ангажира всички възпитаници, са Clasdojo - тракер за културата на класната стая, menti.com - инструмент за анкети, събиращ мнения на децата за метода на учене, по какъв начин вземат участие преди и след часа, padlet, mural - платформа, посредством която работят повече възпитаници върху 1 план и други През classroom учителката дава задания на учениците за домашна работа през уикенда, даже в присъствена форма, с цел да може и самите те да са готови за вероятно отдалечено прекосяване. Използва още онлайн тракери за следене на прогрес и разнообразни ангажиращи задания в онлайн средата, както и много други онлайн запаси като kahoot.it, phet, learning.aps, wordwall.

Рицарски шампионат

Анализаторите са безапелационни, че колкото по-включени са в учебния живот родителите, толкова по-мотивирани и виновни са децата им. Георги Петров от СУ " Христо Г. Данов " в Пловдив споделя чудесна процедура по какъв начин да привлече родителите в учебно заведение и да направи прехода на децата в 5-и клас по-малко стресиращ. Това е " Рицарски шампионат ", който оказва помощ на децата и техните родители да се срещнат с бъдещите си учители по забавен и нетрадиционен метод и поставящ отлична основа за бъдещите им взаимоотношения.

Турнирът съставлява интердисциплинарно съревнование с познавателни и спортни провокации. В него би трябвало да вземат участие учителите по български, математика, и по физическо образование в пети клас, класните ръководители на 4-и клас и два тима деца от 4-и клас и техните родители. Класните ръководители, взаимно с сътрудниците от прогимназиален стадий, следва да изготвят занимателни задания от областите на българския език, литературата, математиката и занимателни спортни провокации. За най-активните може да се предвидят малки награди - книги, спортни такъми и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР